Verschil warmtepomp en cv-ketel

Verschil warmtepomp en cv-ketel

Een warmtepomp: wat is dat precies?

Tegenwoordig hoort u van steeds meer mensen dat zij een warmtepomp overwegen. Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor een cv-ketel. Het grootste verschil tussen een warmtepomp en een cv-ketel is dat een warmtepomp uw woning en water verwarmt met behulp van een warmtewisselaar. Een warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld grondwater, lucht of de bodem en zet dit om tot de gewenste temperatuur. Dit volledige proces loopt op elektriciteit en is daarom beter voor het milieu dan uw woning middels gas te verwarmen. Daarnaast zorgt een warmtepomp in uw huis voor een hoger energielabel. Dit is voordelig wanneer u uw huis besluit te verkopen. De keuze voor een warmtepomp is dus een keuze met oog voor de lange termijn.

Wanneer is de installatie van een warmtepomp gunstig?

Het besluit om een warmtepomp te laten installeren neemt u natuurlijk niet zomaar. Zeker niet als uw huidige cv-ketel nog een aantal jaren mee kan. Echter, als uw cv-ketel 15 jaar of ouder is, begint hij vaak wat kuren te vertonen. Zo kan het voorkomen dat u de thermostaat aan hebt staan, maar de radiatoren niet warm worden. Of u staat net op het punt een warme douche te nemen als blijkt dat er alleen nog maar koud water uit de kraan komt. Dit soort vervelende situaties komen over het algemeen vaker voor naarmate uw cv-ketel ouder wordt. In zo’n geval kunt u kiezen voor een nieuwe cv-ketel, maar ook voor een warmtepomp. Wilt u meer advies over het laten installeren van een warmtepomp? U kunt altijd contact opnemen met de dichtstbijzijnde loodgieter via ons servicenummer.

Geïnteresseerd in een warmtepomp? Neem deze punten mee in uw besluit

Het feit dat een warmtepomp duurzaam is, is natuurlijk mooi. Echter, er zitten wel een aantal keerzijden aan de aanschaf van een warmtepomp, die u zeker in overweging moet nemen.  Een warmtepomp werkt namelijk, zoals hierboven beschreven, op elektriciteit. Dit heeft twee gevolgen. Aan de ene kant zal uw gasrekening minder hoog zijn, maar aan de andere kant zal uw maandelijkse energierekening hoger uitvallen. Bovendien hangt er ook al een flink prijskaartje aan de aanschaf zelf. Verder zijn niet alle huizen geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Bent u benieuwd of een warmtepomp in uw woning zal passen of heeft u andere vragen over de aanschaf of installatie van een warmtepomp? Aarzel niet om contact op te nemen met een vakman via ons servicenummer 0800- 2400 000.

Hybride pomp: het alternatief voor een warmtepomp

Vindt u de overstap naar een warmtepomp nog wat groot, maar wilt u wel een alternatief voor een cv-ketel? Dan is een hybride pomp wellicht de oplossing voor u. Het is namelijk een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Klinkt dit voor u als het beste van twee werelden? Hier kunt u meer lezen over de hybride pomp.

 

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Een nieuwe cv-ketel laten installeren, de keuze voor een warmtepomp of gaat u toch liever voor een hybride pomp. Uw keuze hangt natuurlijk volledig af van wat u belangrijk vindt. Kiest u het meest duurzame alternatief en heeft u daar het geld ook voor over? Kiest u voor een oude vertrouwde nieuwe cv-ketel of gaat u toch tussen deze twee opties inzitten? Komt u er niet uit? Onze erkende loodgieters staan dag en nacht voor u klaar met hun expertise en advies.

Het bericht Verschil warmtepomp en cv-ketel verscheen eerst op loodgieter-online.nl.

Corien Sanders

Ik ben Corien Sanders, en schrijf en redigeer de meeste artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.